導師總人數0 人 補習個案(今日)0 份 補習個案(過去30天)0 份
上門補習 補習 私人補習 tutor private tutor 補習介紹

學習

【中六數學】DSE數學考試溫習及應考貼士

【中六數學】相信有好多同學仔會覺得數學好難,唔知點溫書,所以今日我就嚟同大家分享下DSE數學考前貼士!希望可以幫到你去溫習,一起加油~


如何操練試卷?

底子較弱的同學應專心操練Past Paper,不宜挑戰新題型,以免令自己混亂,打擊信心。操卷時可以自己幫自己計時,模擬係正常考試,咁樣真正數學考試既時候就唔會緊張了。好多同學習慣一遇上棘手題目就「偷睇」評分參考,咁樣對於自己其實沒有任何幫助。其實應該先自己思考完,靠自己計算答案再去對答案,細心參閱評卷參考的答題步驟,有問題即請教老師。另外,由於卷一和卷二的答題技巧不同,建議同學可以分開練習。

(圖片源自網絡)


溫固知新

做過既數學題目唔好做完就算,要將自己之前唔熟或唔識既題目mark低可以之後睇返。好記性不如爛筆頭,剩係睇一次好快又會忘記,所以至少要將以前唔識唔熟既野睇兩次先會真正入腦。在臨考前一個月,同學可將值得參考及經常犯錯的題目抄錄成筆記,有助短時間內重溫重要概念。

(圖片源自網絡)


試前一晚、考試當日

考試前一晚一定要早訓,最忌通宵達旦背書背題型。甘樣考試當日先可以注意力集中、思考靈活。考試當日可以早少少起身,記得check清楚自己有無帶齊所需用具,Double check計算機是否入了相關的 program,文具是否整備,准考證、身份證等事宜。

(圖片源自網絡)


數學考試既時候最緊要鎮定,千其唔好驚。記住要練既你已經練哂,要相信自己考試都會諗到!


本文章內容純屬個人分享,並不代表本網誌之言論及立場